Annonselenke
💰
🇳🇴 Norsk app
📈 Enkel i bruk

Spare penger som student: Tips for en bedre studentøkonomi

Studenttilværelsen er kjent for å være hardt rent økonomisk, men det trenger den ikke være, slik kan du spare penger som student og bygge opp en liten buffer.
Mann som teller mynter

Skrevet av

Oppdatert 18 september 2024

Som student kan det være utfordrende å balansere økonomien. Du vil gjerne ha en god studietid, men samtidig ønsker du å spare penger for fremtiden. Det er viktig å være bevisst på økonomien sin som student, og det finnes flere måter å spare penger som student.

En god start er å ha en oversikt over inntektene og utgiftene dine. Sett opp et budsjett og prioriter de viktigste utgiftene først, som husleie, mat, hygiene og semesteravgift. På den måten kan du enklere se hvor mye du har igjen til å bruke på andre ting, og du kan unngå å bruke mer penger enn du har råd til.

En annen måte å spare penger som student er å utnytte studentrabatter og tilbud. Blant annet spareappen Kron gir deg som student 200 kr i bonus når du registrerer deg her. Det er gode penger å ta med seg! Mange butikker, restauranter og tjenester tilbyr rabatter til studenter, så det lønner seg å undersøke hva som er tilgjengelig. I tillegg kan du vurdere å skaffe deg deltidsjobb ved siden av studiene for å øke inntektene dine. Dette har blitt stadig mer populært da mange føler studiestøtten ikke rekker til.

Budsjett og Økonomistyring

Å ha en god økonomistyring som student kan være en utfordring, men det er likevel mulig å spare penger og ha en sunn økonomi. Det første steget i å spare penger er å lage et realistisk budsjett.

Lag et Realistisk Budsjett

For å lage et budsjett, må du først forstå dine utgifter og inntekter. Sett opp en liste over faste utgifter, som husleie, mat, transport, abonnementer og andre faste utgifter. Deretter kan du legge til variable utgifter som mat, klær og underholdning. Når du har en oversikt over utgiftene dine, kan du begynne å sette opp et realistisk budsjett.

Forstå Dine Utgifter

For å forstå dine utgifter, må du først identifisere de faste utgiftene dine. Dette inkluderer husleie, mat, transport, abonnementer og andre faste utgifter. Deretter kan du legge til variable utgifter som mat, klær og underholdning. Når du har en oversikt over utgiftene dine, kan du begynne å identifisere områder der du kan kutte kostnader.

Sparingsstrategier og Tips

Det finnes mange måter å spare penger som student. En god måte er å ta i bruk studentrabatter og fordeler. Du kan også redusere faste utgifter ved å bytte til billigere alternativer eller kutte ut unødvendige tjenester. En annen smart måte å spare penger som student på er å ta i bruk banktjenester som BSU-konto og avtalegiro.

Smart Bruk av Banktjenester

Bruk av banktjenester som BSU-konto og avtalegiro kan hjelpe deg med å spare penger som student og ha bedre kontroll på økonomien din. BSU-kontoen gir deg skattefordeler og kan hjelpe deg med å spare til egenkapital til boligkjøp senere i livet. Avtalegiro kan hjelpe deg med å betale regningene dine i tide, og unngå ekstra gebyrer.

Ekstrainntekter og Stipend

Som student kan du også øke inntektene dine ved å ta i bruk deltidsjobber eller søke om stipend og legater. Legathåndboken er en god ressurs for å finne ulike stipend og legater du kan søke på. Stor-stipend kan også være en god mulighet for å øke inntektene dine.

Reduser Fastutgifter

En god måte å spare penger som student på er å redusere faste utgifter. Dette kan du gjøre ved å bytte til billigere alternativer eller kutte ut unødvendige tjenester. Du kan også redusere matutgiftene dine ved å lage matpakke, handle på tilbud og planlegge middager med en handleliste.

Studentrabatter og Fordeler

Som student har du tilgang til mange studentrabatter og fordeler. Dette inkluderer rabatter på kollektivtransport, aktiviteter, apper og tjenester som Netflix og Spotify. Du kan også få frikort og reduserte skatter som student. En stor fordel er gratis penger, Kron gir ut 200 kr i bonus når du registrerer deg og setter inn 300 kr i fond, det er lettjente penger!

Gjeld og Lånemuligheter

Som student kan du også ha behov for lån og stipend for å dekke utgiftene dine. Det er viktig å forstå vilkårene og betingelsene for lån og stipend, og å unngå å ta opp mer lån enn nødvendig. Lånekassen tilbyr studielån og stipend til norske studenter, og du kan også ta opp lån gjennom banken din. Det kan også være lurt å spare penger som student på en sparekonto eller BSU-konto for å unngå å ta opp lån senere i livet.

Leve Kostnadseffektivt og spare penger som Student

Som student kan det være utfordrende å få endene til å møtes, spesielt når man har begrenset inntekt. Her er noen tips for å leve kostnadseffektivt som student.

Mat og Daglige Innkjøp

Matbudsjettet kan være en stor del av utgiftene som student. For å spare penger som student på mat kan du lage en ukemeny og handle inn tilbud. Det kan også være lurt å lage en handleliste og unngå impulskjøp. Salat og grønnsaker kan være billigere enn kjøtt og fisk, og er også sunnere.

Bolig og Bokostnader

Bolig er en stor utgiftspost for mange studenter. Hvis du bor i en leilighet eller et kollektiv, kan det være lurt å dele utgiftene med andre. Du kan også vurdere å bo hjemmefra for å spare penger som student på husleie. Husk å sette av penger til depositum, og sjekk om det er mulig å få studentrabatt på leie.

Transport og Reise

Transport kan være en annen stor utgiftspost for studenter. Hvis du bor i nærheten av skolen, kan du vurdere å gå eller sykle istedenfor å ta kollektivtransport eller kjøre bil. Hvis du må ta kollektivtransport, kan du sjekke om det er mulig å få studentrabatt på billetter.

Studiemateriell og Bøker

Pensumbøker og annet studiemateriell kan være dyrt. Du kan sjekke om det er mulig å låne bøker på biblioteket eller kjøpe brukt på bruktmarked eller byttelån. Det kan også være lurt å samarbeide med medstudenter og dele på bøker.

Fritid og Sosialt Liv

Det er viktig å ha tid til fritidsaktiviteter og sosialt liv som student, men det trenger ikke å være dyrt. Du kan sjekke om det er mulig å få studentrabatt på kaffe, kino eller andre aktiviteter. Byttekvelder eller bruktmarked kan også være en fin måte å finne nye klær eller ting uten å bruke mye penger.

Kjøp og Salg av Brukte Ting

Å kjøpe og selge brukt kan være en god måte å spare penger som student på. Du kan sjekke om det er mulig å finne brukte ting på nettet eller i lokale bruktbutikker. Det kan også være lurt å selge eller bytte bort ting du ikke trenger lenger.

Ofte stilte spørsmål

Hvilke forsikringer bør en student ha?

Som student er det viktig å ha riktig forsikring for å beskytte deg mot uforutsette hendelser. Du bør ha en innboforsikring for å dekke skader eller tap av personlige eiendeler, samt en ulykkesforsikring for å dekke eventuelle personskader. Hvis du eier en bil, bør du også ha en ansvarsforsikring.

Hvordan kan man budsjettere effektivt som student?

Budsjettering er en nøkkel til å spare penger som student. Start med å lage en oversikt over inntektene og utgiftene dine, og sett opp et realistisk budsjett. Prioriter de nødvendige utgiftene som husleie, mat og strøm, og begrens utgiftene til unødvendige ting som shopping og uteliv. Bruk også en budsjetteringsapp eller en mal for å hjelpe deg med å holde oversikt over utgiftene dine.

Hva er de beste måtene å tjene ekstra penger på som student?

Det er mange måter å tjene ekstra penger på som student. Du kan ta deltidsjobber, delta i undersøkelser, selge brukte ting eller tilby tjenester som rengjøring eller hundepass. Du kan også vurdere å starte din egen lille bedrift, som å selge hjemmelagde produkter eller tilby tjenester som fotografering eller grafisk design. Du kan og utnytte gode tilbud som bedrifter gir, Kron gir blant annet 200 kr i bonus når du registrerer deg, det tar kun 5 minutter, en god timeslønn med andre ord.

Hvor mye bør en student spare hver måned?

Det avhenger av inntektene og utgiftene dine, men et godt utgangspunkt er å spare minst 10% av inntektene dine hver måned. Sett opp et sparemål og jobb mot det. Husk at det å spare penger som student kan hjelpe deg med å oppnå økonomisk stabilitet og frihet i fremtiden.

Hvilke økonomiske støtteordninger er tilgjengelige for studenter?

Studenter har tilgang til en rekke økonomiske støtteordninger, som stipender, lån og tilskudd. Du kan søke om stipender fra universitetet ditt eller andre organisasjoner, og du kan også søke om lån fra Statens lånekasse for utdanning. Sjekk også om du kvalifiserer for tilskudd eller andre økonomiske støtteordninger.

Hvordan kan studenter redusere sine daglige utgifter?

Det er mange måter å redusere daglige utgifter som student. Du kan begrense utgiftene til mat ved å lage mat hjemme i stedet for å spise ute, og du kan begrense utgiftene til transport ved å sykle eller gå i stedet for å ta bussen eller toget. Du kan også vurdere å kjøpe brukte bøker i stedet for nye, og å dele utgifter til ting som internett og strøm med romkamerater.

Kom enkelt i gang med fondssparing med appen Kron. 
Ved bruk av vår vervekode: zuazj får du hele 200 kr bonus 
når du investerer 300 kr eller mer.

🇳🇴 Norsk app
📈 Enkel i bruk
💰 Billigst
Annonselenke
💰
🇳🇴 Norsk app
📈 Enkel i bruk

Finansielle verdipapirer kan både øke og minke i verdi. Det er en risiko for at du ikke får tilbake pengene du har investert.

Relaterte artikler

Merk at innholdet på denne siden kun er ment som informasjon og vi står ikke ansvarlig for investeringene leseren eventuelt foretar seg. Det er viktig å påpeke at eierne av denne nettsiden ikke er under noen omstendigheter ansvarlig for leserens eventuelle økonomiske tap. Råd og tips kan være påvirket av forfatteres egne synspunkter.